I samband med att den nya snötippen togs i bruk vid hamnen, istället för den vid Inre fjärden, så har delar av Kullsand förändrat sitt utseende från ett vasshav till en vadarlokal.

Allmänt

Under flera årtionden var detta område ett invallat område med bladvass. Den nya snötippen byggdes under tidigt 2000-tal, men togs inte i bruk förrän ca år 2006, dvs långt senare. Smältvattnet har medfört att det blivit en grund damm nedanför snötippen, där det ofta rastar vadare främst i juli-augusti. Detta är den typ av lokal som många gävleskådare längtat efter, dvs en plats där man har möjlighet att se vadare på nära håll till skillnad från Vårvik-Orarna. Den ligger granne med hamnutfyllnaden vilken hyser ännu fler vadare, men där råder tyvärr tillträdesförbud.

 

Vy över området. Foto: Mats Westberg (2015-08-15).


Fåglar

Några vadararter som rastat där är mosnäppa, kärrsnäppa, myrsnäppa, brushane, svartsnäppa, rödbena, gluttsnäppa, skogssnäppa, grönbena, drillsnäppa m.m.
Där häckar troligen både större och mindre strandpipare, tofsvipa, knipa, kricka, kanske även snatterand.

Vägbeskrivning

Kör ut via hamnleden och höger i rondellen mot Bönan. Sväng av från Hamnleden åt vänster skyltat Bönan. Därefter är det 570 m innan man svänger höger in på en liten grusväg, precis innan busshållsplatsen "Lindesberg". Där, en liten bit in på den, parkerar man.

Därefter promenerar man vidare längs Bönavägen och går ner till höger längs med oljeledningarna (Oljehamnsvägen), se upp för tung trafik. Efter några hundra meter går man ner på en mindre väg snett neråt vänster. Följ den ca 100m så är man framme.
Gå försiktigt sista biten av promenaden, som totalt är ca 550 m, så att du inte skrämmer bort fåglarna, för området är ganska litet.

Skådartips

Det går att skåda vadarna med handkikare, men har man tubkikare så rekommenderas det att man tar med den. Hit tar man sig i lågskor och kostym om man så vill.
Observera att det är tillträdesförbud inom hamnområdet.

Mats Westberg, 2015-10-11


Den vänstra delen av dammen. Foto: Mats Westberg (2014).


Större strandpipare och myrsnäppa. Foto: Mats Westberg (2014).