Tippen som en gång var mudderupplag, soptipp och senare plats för rötslamstippning, är en förnämlig rastlokal på hösten. Av det tidigare stora området är det bara en liten del kvar till fördel för golfbana och utvidgning av hamnområdet. Området är fortfarande ganska öppet men kommer troligen att växa igen. Den östra delen är ett bladvassområde, den västra öppen buskmark med hög undervegetation. Norr om Tippen finns en ridskola med fina hästhagar. Sådana platser är bra magneter för rastande fåglar.

Fåglar

Vår

Ortolansparven ses årligen vid ridskolan. Under senvåren är det vanligt att stöta på någon horn- eller jorduggla. Mindre hackspett och stenknäck trivs i den gamla parken intill ridskolan.

Sommar

Detta område hyser bra nattsångarlokaler. Kärrsångare, gräshoppsångare och kornknarr är årliga. Här finner man även vissa år vaktel, jorduggla och hornuggla. Näktergalen är dock karaktärsarten och den hörs från alla håll och kanter.

Höst

Tippen är utan tvekan mest känd som blåhake-märkningen. Här bedrivis det ringmärkning av blåhakar aug-sept och det har det har gjort sedan 1970-talet. Här trivs steglitser och stora mängder finkar rastar. Detta är ett bra flyttstråk även för många andra artgrupper. I september är detta, förutom Eggegrund, den säkraste platsen för att se rastande vide- och lappsparv.

Vinter

I vassarna brukar det höras skäggmes. Varfågel är årlig. Mildra vintrar kan även snösparv, vinterhämpling och snösiska förekomma även om dessa är vanligare på senhöst och tidig vår.

Tillfälligt

Brun glada, röd glada, ängshök, dammsnäppa, tärnmås, turturduva, härfågel, fältpiplärka och sommargylling.

Vägbeskrivning

Från E4:an. Tag av vid avfarten Gävle Norra. Vägen heter Hamnleden och följ den förbi travbanan, över Testeboån och tag höger i nästa rondell, skyltat "Bönan". Efter 1 km sväng höger mot Lervik. När man kommer till ridskolan svänger man höger och kör igenom området mellan ridhuset och stallarna. Parkera i slutet av ridskolan och promenera ca 2-300 m vidare söderut och tag vänster i en y-korsning. Det går bra att via cykel ta sig hit; antingen över Skansbron eller via golfbanan, sväng då vänster vid bommen (se vägbeskrivning till Snötippen).

Skådartips

Handkikare räcker oftast gott och väl. På hösten kan en tub vara bra att ha med om man vill artbestämma någon sträckande rovfågel.

Mats Westberg den 11 augusti 2010


Foto: Esbjörn Nordlund (2008-08-24). Exkursion till blåhakemärkningen.