GÄX-Larm står för Gästriklands larmsystem och är Gävle Fågelklubbs egna larmsystem om intressanta arter och information från klubben. Här nedan följer lite frågor och svar:

Vad är då GäX-larm?

Ett larmsystem som skickar ut SMS som intressanta arter inom Gästrikland. Systemet använder sig av smsgrupp.se för att skicka ut informationen till alla medlemmar. På grund av många medlemmar så finns det flera olika grupper men samma information går ut till alla användare.

Vilken typ av information skickas ut?

Det skickas ut information när ovanliga arter hittas, när fenologiskt intressanta fynd görs men även tips samt kanske något stationärt finns att beskåda. Exempel kan vara: härfågel, svarthätta i februari (fenologiskt intressant), en kattuggla som har dagkvist på samma ställe i tre dagar i rad (stationärt).

Hur ser ett SMS ut?

Ett exempel på ett sms kan se ut så här:
Vaktel, 1ex. spelande, kl. 22:00, Hilleängarna, Mats Westberg.
Kanske en liten kommentar också.

Hur gör jag för att gå med i GäX-larm?

Skicka ett SMS till Andreas Thunarf 073-0653351 med ditt för- och efternamn samt mobilnummer du vill få SMS till, samt skriv "anmälan GÄX". Du kan även skicka E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Du kommer då få ett SMS från smsgrupp.se som säger att du är med i GÄX-Larm gruppen. Spar detta nummer i din telefonbok som en vanlig kontakt!

Hur gör jag för att gå ur GäX-larm?

Skicka ett SMS till Andreas Thunarf 073-0653351 med ditt namn samt mobilnummer du får SMS till, samt skriv "urträde GÄX". Du kan även skicka E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vad kostar detta mig?

Att ta emot informationen är gratis! Att meddela andra om fåglar kostar som ett vanligt SMS.

Hur gör jag för att 'larma' ett intressant fynd?

Är du med i sms-gruppen så skickar du komplett info till sms-gruppen så skickar tjänsten ut SMS till alla medlemmar. Du kan även ringa eller SMSa Andreas så hjälper han dig. Exempel på SMS:
GÄX-Larm: Råka, 2ex. ses stationär, kl. 12:00-12:15, Vid Mårdängsjöns parkering, Marcus Bergström Även varfågel ses.

Att tänka på

Ni som tänker larma, försök att ha koll på om arten är vanlig vid den tidpunkten på året. Fjällvråk är inte ovanlig i mars/april men däremot i januari. Järnsparv är ovanligt i januari men inte i början på april osv. Blåkråka är okej att höra av sig om under hela året exempelvis ;-). Skriv gärna ett komplett meddelande när du larmar så inte missförstånd uppstår. MEN låt inte detta hindra er från att höra av er till Andreas om ni är osäkra!

Tänk på att inte skicka SMS till gruppen under obekväma tider, en tumregel bör vara att

  • INTE skicka mellan kl 22-07 om det inte är något extra speciellt.
  • INTE svara på ett meddelande, får då svarar du samtliga i gruppen. Vill du kommentera så skriv ett nytt SMS till just den personen.
  • Det enbart är till för fågellarm, samt meddelanden från klubben.

Det är fritt fram för administratören att plocka bort prenumeranter som missbrukar detta.

Vill du ha larm från andra delar av Sverige så rekommenderas Club 300 larmsystem "Bird Alam".

Via datorn

Vill du läsa larmen från datorn eller titta på vilka som är medlem, så logga in på smsgrupp.se med ditt telefonnummer. Kort därefter får du ett SMS med en PIN-kod du knappar in på hemsidan. Klicka därefter på GÄX-Larm.